Aldersgrenser på kino

Er du usikker på om du får se filmen? Medietilsynet har som oppgave å vurdere alle filmer som skal vises i Norge og sikre at alle som ikke er voksne skal slippe å se filmer og scener som oppleves som støtende eller skremmende. For voksenfilmer gjelder egne lover. Derfor setter medietilsynet aldersgrense på alle filmer.

I tillegg har vi i de senere årene fått en vurdering av egnethet. Det betyr f. eks. at en film kan inneholde bare harmløse scener, uten vold eller andre støtende effekter, og dermed få f. eks 6 års aldersgrense. Derimot kan det hende at filmen omtaler temaer som en seksåring ikke vil komme til å forstå. I slike tilfeller vil filmen bli gitt egnethet ungdom og / eller voksen.

  • Tillatt for alle - Filmer som er tillatt for alle skal ha et rolig, lett og hyggelig uttrykk. Det kan være kortvarige "bø-effekter" eller litt spennende elementer i en trygg ramme.
  • 6 år - En film med 6-årsgrense kan inneholde enkelte mørke, dramatiske eller noe truende scener. Den kan også inneholde korte innslag med kraftige lyd og bildeeffekter.
  • 9 år - En film med 9-årsgrense kan ha partier med mørk, intens eller utrygg stemning. Dette kan for eksempel være noe dramatiske bilder av ulykker eller barn som har det vanskelig (inkludert mobbing). Kortvarige og lite nærgående voldsinnslag kan også få 9-årsgrense.
  • 12 år - I filmer med 12-årsgrense kan det være gjennomgående mørk stemning - og mye frykt både i karakterer, scener og musikk. Det kan også forekomme kortvarige skrekkeffekter og lite nærgående skildringer av seksualitet.
  • 15 år - En film med 15-årsgrense kan ha angstskapende stemning, og inneholde realistiske innslag av katastrofer, krig, omsorgssvikt eller overgrep. Skrekkfilmer, filmer med drap eller detaljerte seksuelle skildringer får normalt 15-årsgrense.
  • 18 år - En film med 18-årsgrense kan ha særlig angstskapende stemning, og inneholde store mengder brutale og detaljerte voldshandlinger, særlig i kombinasjon med et angstskapende uttrykk. Skildringer av grov seksualisert vold gir normalt også 18-årsgrense. Filmer som Medietilsynet ikke har vurdert må vises med en 18-årsgrense på kino. 18 årsgrensen er absolutt og du vil bli spurt om legitimasjon om billettselgeren er usikker på din alder.

Barn og unge er ulike. Derfor skal du ta hensyn til barnets modenhet og tålegrense når du velger å ta med deg noen som er yngre enn aldersgrensen. Selv om du for eksempel kan ta med en 6-åring på en film med 9-årsgrense er det ikke sikkert filmen passer nettopp for ditt barn.

For aldersgrensene 9, 12 og 15 kan du ta med barn som er inntil tre år yngre. Alle barn kan gå på film med 6-årsgrense i følge med foresatte.

18-årsgrensen er absolutt.

Web levert av CustomPublish AS